Spora administracija tjera strane investitore

Bez autora
Mar 28 2011

U našoj administraciji postoji određena sporost pri pokretanju biznisa koja na određeni način odvlači strane investicije iz BiH. Na taj način se smanjuje mogućnost novih zapošljavanja. Zadnji statistički podaci pokazuju da posljednjih mjeseci poslodavci putem javnih službi za zapošljavanje sve manje traže radnike. Tako su u decembru 2010. godine poslodavci u zavodima i službama zapošljavanja u BiH prijavili potrebu za 3.267 novih radnika, a u janauru ove godine taj broj sveden je na svega 1.632 potrebna radnika. U Federaciji BiH posljednjeg mjeseca prošle godine preko kantonalnih službi za zapošljavanje poslodavci su iskazali potrebu za zapošljavanjem 1.292 osobe, što je u odnosu na mjesec prije toga manje za 115 osoba, odnosno 8,17 posto. Trend pada u ovome entitetu nastavljen je i u januaru, kada su poslodavci potraživali 1.015 osoba, što u odnosu na decembar 2010. predstavlja manje za 277 osoba, odnosno 21,44 posto.

Spora administracija tjera strane investitoreU našoj administraciji postoji određena sporost pri pokretanju biznisa koja na određeni način odvlači strane investicije iz BiH. Na taj način se smanjuje mogućnost novih zapošljavanja.

Tvrdi to Alija Remzo Bakšić, predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH, komentirajući aktuelnu situaciju na tržištu rada u našoj zemlji. Naime, zadnji statistički podaci pokazuju da posljednjih mjeseci poslodavci putem javnih službi za zapošljavanje sve manje traže radnike.

Tako su u decembru 2010. godine poslodavci u zavodima i službama zapošljavanja u BiH prijavili potrebu za 3.267 novih radnika, a u janauru ove godine taj broj sveden je na svega 1.632 potrebna radnika.

U Federaciji BiH posljednjeg mjeseca prošle godine preko kantonalnih službi za zapošljavanje poslodavci su iskazali potrebu za zapošljavanjem 1.292 osobe, što je u odnosu na mjesec prije toga manje za 115 osoba, odnosno 8,17 posto. Trend pada u ovome entitetu nastavljen je i u januaru, kada su poslodavci potraživali 1.015 osoba, što u odnosu na decembar 2010. predstavlja manje za 277 osoba, odnosno 21,44 posto.

Govoreći o metodama do kojih poslodavci dolaze do novih radnika, Bašić kaže da pored oglasa, koje su dužni objavljivati, potencijalnu radnu snagu nalaze i na sajmovima zapošljavanja, te putem privatnih agencija za zapošljavanje, odnosno internet-portala.

- Problem nezaposlenosti nikada nije uzet kao ozbiljan, nikada nijedna vlast nije pravila projekcije budžeta na način da se stvore mogućnosti za nova zapošljavanja - objašnjava Bakšić.

Bez jasne ekonomske politike te pokretanja projekata iz međunarodnih kredita koje je BiH već potpisala teško da se možemo nadati masovnijem zapošljavanju, zaključuje naš sagovornik.

Prema posljednjim, januarskim podacima, u BiH je posljednjeg dana tog mjeseca evidentirano 526.701 nezaposlena osoba.

Obrazovanje i tržište

- Očekujemo da se uspostavi veza između obrazovnih i institucija tržišta rada, što bi doprinijelo da se poveća stopa zapošljavanja, da poslodavci dobiju onu radnu snagu koja im je potrebna - kaže Bakšić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik